Özel Eğitime Gereksinimi olan  Öğrencilerimiz için
92459
15:38
10.12.2024

Şu ana kadar yaptığımız ve bundan sonra yapacağımız çalışmalarda engelli öğrencilerimizin eğitimleri önündeki engelleri kaldırmayı, eğitim imkânlarını artırmayı hedeflemekteyiz.

İrtibat bürolarımızın ve öğrencilerimizin de engelli öğrencilerimize göstereceği duyarlılık ve bu doğrultuda sosyal sorumluluklarının yerine getirilmesiyle engelli öğrencilerimizin "engelsiz eğitime" kavuşmasını hayal ediyoruz. 

07-02-201707-02-2017

 

 





Engelli öğrencilerimiz Açık Öğretim Lisesinde nelerden faydalanır?

Geçerli tarihli heyet raporunda engel oranı %40 ve üzeri olan veya geçerli tarihli ÇÖZGER raporu olup; rapor oranı hafif, orta, ileri, çok ileri düzeyde, belirgin özel gerereksinimi ve özel koşul gereksinimi olan öğrenciler ücretsiz olarak kayıt yaptırırlar ve her kayıt yenileme döneminde, kayıt yenileme tarihleri içerisinde halk eğitimi merkezine müracaat ederek ücretsiz olarak kayıt yenilemelerini yaptırabilirler.

Engelli öğrencilerimizin ücret muafiyetinden ve sınav hizmetlerinden yararlanabilmeleri için geçerli tarihli heyet raporlarının halk eğitimi merkezine teslim edilerek Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetimi Sistemine tarandıktan sonra özel durum ve özür grubu sistemine halk eğitimi merkezince kaydedilmesi gerekmektedir. 

Rehberlik Araştırma Merkezlerinden (RAM) alınan raporlarda engel oranı belirtilmediği için ücret muafiyeti uygulanmaz ancak, eğer öğrenci RAM raporunda Açık Öğretim Lisesine yönlendirilmiş ise ücret muafiyeti yapılır.

RAM raporu olup, Açık Öğretim Lisesine yönlendirilmediği için ücret muafiyeti yapılmayan öğrenciler eğer RAM raporu haricinde ÇÖZGER raporu var ve rapor oranı hafif, orta, ileri, çok ileri düzeyde, belirgin özel gerereksinimi ve özel koşul gereksinimi var ise ücret muafiyeti yapılır.  

1. Görme engelli öğrencilerimiz;

Görme kabiliyetini tamamen kaybetmiş veya doğuştan görme engelli olanlar tek kişilik sınıflarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava girerler. Ders kitapları(notları) istenmesi halinde seslendirilmiş olarak (CD) adreslerine gönderilir.

CD İstemek İçin İletişim Bilgileri

E-posta: cogaltim@meb.gov.tr

Telefon: (0 312) 296 94 24 / (0 312) 296 94 45

2. İşitme Engelliler; 

Tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. İşitme kaybı olan öğrencilerimiz istemeleri halinde (dilekçe ekinde raporları ile birlikte başvurmaları gerekir) Yabancı dil derslerinden muaf olurlar.

3. Hafif Düzeyde Zihinsel Engelliler;

Okuyucu kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınırlar. Zihinsel engeli olan öğrencilerimiz istemeleri halinde (dilekçe ekinde raporları ile birlikte başvurmaları gerekir) Yabancı dil derslerinden muaf olurlar.

4. Ruhsal ve Duygusal Bozukluk;

Tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır.

5. Alt beden engelli (tekerlekli sandalye kullananlar) olanlar:

Okullarda giriş katlarında sınava yerleştirilirler.

6. Üst Beden engelliler;

Kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınav hizmeti alırlar. 

7. Alt ve Üst Beden Kullanamıyor olanlar;

Kodlayıcı eşliğinde giriş kat tek kişilik salonlarda sınav hizmeti alırlar.

8. Yatarak tedavi görenler / yatağa bağımlı olanlar:

Özel koşul gereksinimi olan(ÖKGV)-engel oranı 90-99 olan öğrencilerimiz raporlarının açıklama kısmında "evde ya da hastanede rehabilitasyon gereksinimi" vardır diye yazılı ise öğrencinin özel durumu da öğrencinin okulda sınava girmesine mani ise ve velisi de öğrencisinin evde sınav hizmetini almasını istiyorsa öğrencilerimizin "özür grubu" sekmesi "Yatarak tedavi görüyor" şeklinde işlenir. 

Eski tip raporlarda alt ve üst bedeni kullanamayan ve engel oranı %90'nın üzerinde olan öğrencilerimizin raporlarının açıklama kısmında «yatarak tedavi görüyor» veya «evde sınav hizmeti alabilir» diye yazılı ise öğrencinin özel durumu da öğrencinin okulda sınava girmesine mani ise ve velisi de öğrencisinin evde sınav hizmetini almasını istiyorsa öğrencilerimizin "özür grubu" sekmesi "Yatarak tedavi görüyor" şeklinde işlenir.

      Organ nakli olan yada kemoterapi gören öğrencilerimiz tedavileri süresince evde yada hastanede sınav hizmeti alabilirler. Bu durumlarını raporlandıran öğrencilerimizin "özür grubu" sekmesi "Yatarak tedavi görüyor" şeklinde işlenir.

9. Sınavlarda Engelli Öğrenciler İçin Ek Hizmetler

Engelli Öğrencilerimiz İçin İletişim:

Açık Öğretim Lisesi Engelli Öğrenciler Birimi (Engel Yok Birimi)

E-posta: aolengelli@meb.gov.tr

Telefon : (0312) 413 21 65 / (0312) 413 21 83

 

MEBİM 7 gün/24 saat: 444 06 32

  

Engellilerle İlgili Faydalı Bağlantılar

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

 

Yayın Tarihi: 10.12.2024