Türk Eğitim Sisteminde uzaktan eğitim uygulamasında ilk önemli adım 1958 yılında atıldı. Bu önemli adım dışardan okul bitirmek isteyenlere hazırlık kurslarının mektupla verilmeye başlamasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Mektupla Öğretim Merkezi 1974 yılında Mektupla Öğretim Okuluna dönüştürüldü.
Bilişim ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerle birlikte uzaktan eğitimde kullanılan ortam ile materyallerin gelişmesi ve çeşitlenmesi sebebiyle 1992-1993 öğretim yılında Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Başkanlığı bünyesinde uzaktan öğretim teknolojilerini kullanarak lise öğrenimi veren Açık Öğretim Lisesi kuruldu.
03.04.1998 tarih ve 4359 sayılı kanunla Film Radyo ve televizyonla Eğitim Başkanlığı ve Bilgisayar Eğitimi ve Hizmetleri Genel Müdürlüğünün eğitim faaliyetleri Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde toplandı.
3 Nisan 1998 tarihinden itibaren de Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü eğitim hizmetlerini Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde devam ettirdi.
14 Eylül 2011 tarih ve 652 sayılı kanun hükmünde kararname ile Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde eğitim faaliyetlerini halen sürdürmektedir.
Açık Öğretim Lisesi program içeriği bakımından örgün eğitimdeki genel liselerin program içerikleriyle aynı olmasına karşın, yapısı ve işleyişi bakımından diğer örgün eğitim kurumlarından farklı, kendine özgü ve merkezi nitelikli bir modeldir. Halen yönetmelik gereği ders geçme ve kredi Sistemine göre mezun vermekte olan Açık Öğretim Lisesinde uzaktan öğretimin temel süreçlerinden yararlanılmaktadır. 2006 yılında tüm okulların 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte Açık Öğretim Lisesi de 4 yıla çıkarılmış ve Yönetmeliği de bu çerçevede yeniden düzenlenerek sistem değiştirilmiştir.